De ideale achtertuin

Ben je zó opgelucht dat je ein-de-lijk een tuin hebt… maar weet je niet zo goed hoe je hem moet inrichten? Hoe zorg je er tenslotte voor dat een achtertuin écht sfeer krijgt? Er zijn honderden verschillende manieren—een open tuinhaard, bijvoorbeeld (niet vergeten openhaardhout kopen in dat geval), of prachtig magische garden lights. Maar laten we eerst eens kijken naar wat voor sfeer er nodig is in jouw tuin. Komt helemaal goed!

 

Functie boven vorm 

 

De achtertuin. Wat is de functie van een achtertuin? Beter nog: wat is de functie van jouw achtertuin? Wellicht haal je nu vragend je wenkbrauwen op bij die vraag, maar het zal je verbazen op hoe veel verschillende manieren een achtertuin ingericht en benut kan worden. Ga dus bij jezelf allereerst na hoe jij graag je achtertuin zou willen gebruiken, als het je ideale tuin zou zijn. Ontvang je graag mensen, en zou je het liefst uitgebreide etentjes organiseren op warme zomeravonden, en genoeg zitplekken willen hebben voor iedereen? Of wil je juist een achtertuin waarin je met je groene vingers aan de slag kan; een bloemperkje, een stukje moestuin, noem het maar op? Óf moet het juist een low-maintenance tuin zijn, eentje waarin je je yoga kan doen en rustig kan lezen zonder te veel afleiding of klusjes die gedaan moeten worden? Dat zijn al drie hele verschillende wensen én dus drie heel verschillende tuinen. Zo zie je hoe belangrijk het is om van tevoren, nog voordat je openhaardhout kopen en garden lights halen op je lijstje zet, te weten wat je nu eigenlijk van de ruimte achter je huis wil en verwacht. Dat kan jij!

 

Sfeer en nog eens sfeer!

 

Hoe nu écht sfeer te maken in een tuin? Daarbij is het dus eerst goed om te weten wat voor sfeer past bij de functie(s) die je wil van je tuin. Bij een tuin vooral afgesteld op het ontvangen van mensen past bijvoorbeeld een Mediterraanse indeling het best; een achtertuin met veel warme kleuren, tegels en exotische planten, ingesteld op mensen zo comfortabel mogelijk maken. Bij rust past een moderne sfeer, en bij tuinieren juist een chaotische, Britse tuin. Een sfeer maak je stukje bij beetje; ga dus eerst op zoek naar wat voor sfeer er bij je behoeftes past, en begin daarna rustig aan met indelen. 

 

Niks is fout bij het maken van de ideale achtertuin; het is namelijk jouw tuin. Tuinier ze!