Tig lassen: waar wordt het voor gebruikt en hoe kan je het inzetten voor jou bedrijf?

Lassen is een essentieel onderdeel van de moderne industrie van een metaalbewerkingsbedrijf en heeft een breed scala aan toepassingen. Van het bouwen van auto's tot het construeren van gebouwen, lassen speelt een cruciale rol bij het samenvoegen van metalen onderdelen. In deze blog gaan we dieper in op een specifieke lasmethode genaamd TIG-lassen.

Wat is TIG-lassen?

TIG lassen staat voor Tungsten Inert Gas-lassen. Het is een lasproces dat wordt gekenmerkt door het gebruik van een niet-afsmeltende wolfraamelektrode om de lasboog te creëren. De elektrode wordt beschermd door een inert gas, meestal argon, dat voorkomt dat de laszone reageert met zuurstof en stikstof in de omgeving.

Voordelen van TIG-lassen

TIG-lassen biedt verschillende voordelen ten opzichte van andere lasmethoden:

  1. Hoge kwaliteit: TIG-lassen produceert lasnaden van hoge kwaliteit, met minimale defecten. Het proces maakt gebruik van een handmatige lastoevoeging, waardoor de lasser volledige controle heeft over het smelten van de metalen.
  2. Veelzijdigheid: TIG-lassen kan worden gebruikt voor het lassen van een breed scala aan metalen, waaronder staal, roestvrij staal, aluminium, koper en messing. Dit maakt het een veelzijdige keuze voor verschillende toepassingen.
  3. Precisie: Door de mogelijkheid om de lasboog nauwkeurig te regelen, kan TIG-lassen worden gebruikt voor gedetailleerde laswerkzaamheden. Het is vooral geschikt voor dunne materialen en situaties waarin precisie essentieel is.

Proces van TIG-lassen

  1. Voorbereiding: Voordat het lassen begint, moeten de te lassen metalen worden gereinigd en vrij van verontreinigingen. Dit zorgt voor een betere kwaliteit van de las.
  2. Opstelling: De metalen worden in de juiste positie geplaatst en vastgeklemd. De lasser selecteert de juiste wolfraamelektrode en instellingen voor het lasapparaat, zoals de stroomsterkte en de gasstroom.
  3. Starten van de boog: De lasser brengt de elektrode dicht bij het werkstuk en start de lasboog. De boog smelt het metaal en vormt de lasnaad.
  4. Toevoegen van lasmateriaal: Indien nodig voegt de lasser lasmateriaal toe aan de lasnaad om het samenvoegen van de metalen te voltooien.
  5. Afwerking: Na het lassen wordt de lasnaad vaak nabewerkt om eventuele ruwheid te verwijderen en een glad oppervlak te verkrijgen.

Toepassingen van TIG-lassen

TIG-lassen wordt gebruikt in verschillende sectoren, waaronder de auto-industrie, lucht- en ruimtevaart, constructie en pijpleidingen. Het wordt vaak gebruikt voor het lassen van dunne materialen, zoals carrosserieën van auto's, roestvrijstalen tanks en buizen.

Conclusie

TIG-lassen is een hoogwaardige lasmethode met veelzijdige toepassingen. Het biedt precisie, controle en uitstekende kwaliteit van lasnaden. Hoewel het een meer geavanceerde lasmethode is die vakmanschap en expertise vereist, is het de investering waard voor projecten die een superieure lasverbinding vereisen. Met TIG-lassen kunnen we de metalen wereld op betrouwbare wijze samenvoegen en constructies creëren die sterk, duurzaam en veilig zijn.