De achtergrond en geschiedenis van de Duitse & Franse vlag

Wereldvlaggen en hun achtergrond

De geschiedenis van de Franse vlag 

De Franse vlag is een van de meest herkenbare vlaggen ter wereld. Het is een driekleurige vlag met drie verticale banden van gelijke breedte, waarvan de blauwe band zich aan de hijskant bevindt. De vlag heeft ook een witte driehoek aan de hijskant, waarvan de basis naar het uiteinde van de vlag wijst.

Het ontwerp van de Franse vlag is vermoedelijk geïnspireerd op de Franse Revolutie, die plaatsvond tussen 1789 en 1799. In die tijd werden de drie kleuren van de Franse vlag – blauw, wit en rood – gebruikt om de drie belangrijkste ideologische beginselen van de revolutie weer te geven: vrijheid, gelijkheid en broederschap.

De vlag verscheen voor het eerst in zijn moderne vorm in 1790, tijdens de Franse Revolutie. Hij werd echter pas in 1794 officieel aangenomen als nationale vlag van Frankrijk. Sindsdien heeft hij enkele kleine wijzigingen ondergaan, maar het algemene ontwerp is hetzelfde gebleven.

De Franse vlag wordt vaak de "driekleur" of de "driekleurige vlag" genoemd. Soms wordt hij ook de "hanenvlag" genoemd, omdat hij een haan – een lint of rozet – in het midden van de witte driehoek heeft. 

De Duitse vlag: hoe de vlag zich in de loop der tijd heeft ontwikkeld 

Als het om vlaggen gaat, zijn er maar weinig vlaggen iconischer dan de Duitse vlag. De vlag bestaat uit drie horizontale banden van zwart, rood en goud en is synoniem met de Duitse cultuur en geschiedenis. Maar waar komen deze kleuren vandaan en waar staan ze voor?

De kleuren van de Duitse vlag zouden de kleuren van het Duitse Rijk vertegenwoordigen. De kleuren zwart, rood en goud werden voor het eerst gebruikt in de vlag van de Duitse Confederatie in 1848. De vlag van de Duitse Confederatie was een zwart-wit-rode driekleur. De vlag van het Duitse Rijk, die in 1871 werd aangenomen, was een zwart-wit-rode driekleur met een gouden adelaar in het midden. De vlag van de Weimarrepubliek, aangenomen in 1919, was een zwart-rood-gouden driekleur. De vlag van Nazi-Duitsland, die in 1935 werd aangenomen, was een zwart-wit-rode driekleur met een gouden adelaar in het midden. De huidige vlag van Duitsland, die in 1949 werd aangenomen, is een zwart-rood-gouden driekleur. 

De kleuren van de Duitse vlag zouden ook de kleuren van het Duitse volk vertegenwoordigen. Het zwart staat voor de verbondenheid van het Duitse volk met de grond, het rood voor de moed en kracht, en het goud voor de rijkdom en welvaart.