Organiseer het perfecte feestdiner

De feestdagen komen eraan, en jij wil dat jouw eettafel dit jaar de allermooiste, allerbeste eettafel is die mensen gaan zien. Die eettafel waar ze nog jaren over praten. Ook het eten dat erop staat moet goed zijn, én de wijn, én… eigenlijk alles wel. Dus, hoe organiseer je deze feestdagen nu het perfecte etentje? Is dat een kwestie van mooi servies op gecoat tafellinnen, en/of een tafelkleed op maat? Of zit er meer achter? 

De eerste stap

Allereerst is het goed om een thema te bepalen. Versieringen zijn het mooist als ze enigszins allemaal op elkaar aansluiten. Natuurlijk hoeft het niet helemaal dichtgetimmerd, maar het zou zonde zijn als je prachtig gecoat tafellinnen qua kleur compleet vloekt met je servetten of servies. Dus, een thema, of een kleurenschema, of in ieder geval iets waar je aan vasthoudt. Al is het wanorde! Dat kan ook een leuk thema zijn; dat alles kleurrijk moet zijn maar niks met elkaar mag matchen. Zelfs zo creëer je een visueel interessante eettafel; als er maar iets van samenhang is, zelfs in de non-samenhang. Ook is het mooi om servies te kiezen waar je zelf vrolijk van wordt. Sommige mensen bewaren het speciale, donkere servies voor de feestdagen. Donker servies maakt alles meteen chiquer, als dat de sfeer is die je zoekt. Sfeer gaat bijna volledig om aankleding; kleedt de tafel en de ruimte dus aan op een manier dat jij hem gezellig en feestelijk vindt voelen. Laat bijvoorbeeld een tafelkleed op maat maken voor de feestdagen, om het écht persoonlijk te maken. Veel of weinig decoratie, het is helemaal jouw feestje! Zorg er wél voor dat er genoeg plek is voor gasten en eten.

Jouw feestje

Gasten en eten, het volgende belangrijke dingetje op de lijst. Ook hier is het zaak om niet te streng te zijn op jezelf; mocht er wel iets misgaan, er nu iets over het tafelkleed heengaan of een gerecht mislukken, dan is het nog steeds feest én nog steeds feestelijk. Bereid een menu voor dat niet té ingewikkeld is, maar wel feestelijk kijkt. Haal wijn die bij het eten past (én een paar flessen die dat niet doen, er zijn altijd mensen die weigeren rode of witte wijn te drinken ook al vraagt het eten daarom). Zorg ook dat er een vegetarische optie is, en vraag van tevoren naar de dieetwensen van je gasten. Zo zorg je ervoor dat er op dat gebied niks misgaat. 

 

Jouw feestdiner wordt een goed diner, heb er maar vertrouwen in. En onthoudt; geen rode wijn bij de vis!