Waterwratjes

Waterwratjes

Waterwratjes vallen onder een aandoening die bij veel mensen voorkomt. Het zijn een vorm van wratten die voortkomen uit een virus. Normaal gesproken zijn het erg kleine wratjes, ze kunnen in doorsnee verschillen tussen 1-3 mm en heel soms 8 mm. Als de wratjes voorkomen dan zien ze er licht glanzend uit, en hebben een beetje iets weg van blaren. Ze komen voor bij elke leeftijd, maar het meeste hebben kinderen er last van. Bovenbenen, knieholtes, onder de oksel en de elleboogplooi zijn plaatsen waar de waterwratjes het meeste voorkomen.

Het is belangrijk om de wratjes niet open te krabben, en om gewoon te wachten totdat ze vanzelf weggaan. Als het namelijk open wordt gekrabd, dan is het zo dat de bacterie met het virus vrijkomt, waardoor er weer nieuwe wratjes kunnen ontstaan. Waterwratjes zijn besmettelijk en het kan zijn dat deze bijvoorbeeld door speelgoed of zwembandjes worden doorgegeven bij kinderen. Het is daarom lastig om de besmetting te stoppen. Uiteraard kunnen en moeten deze voorwerpen wel goed schoongemaakt worden na elk gebruik, om het besmettingsgevaar zo min mogelijk te houden, maar ook om de besmetting van andere ziektes tegen te gaan. Het is daarom dus belangrijk om daarop te letten.

 Om met waterwratjes naar de dokter te gaan is niet zo’n slim idee. Deze zal waarschijnlijk toch alleen maar zeggen dat je moet wachten tot het vanzelf over gaat, wat ook het geval is. Het is wel mogelijk om ervoor te kiezen om de wratjes te laten bevriezen, waardoor ze van de huid afvallen en ze dus gelijk weg zijn. Ook kun je ze uitdrukken, ook al is dit niet aan te raden aangezien er dan nieuwe besmetting kan optreden. Hierdoor heb je echter ook het risico dat je altijd een klein littekentje zult blijven zien. Daarom is het de beste keuze om gewoon te wachten tot de waterwratjes vanzelf weggaan. Dit gebeurt namelijk altijd uiteindelijk. Normaal gesproken duurt dit een paar maanden, het kan soms tot een jaar duren. Je kunt op sommige momenten ook een pleister over de wrat plakken, zodat je nog minder kans hebt op verspreiding.       

Het is een vervelende aandoening, maar wel altijd helemaal goedaardig. Het komt nooit voor dat deze waterwratjes iets ernstiger kunnen veroorzaken, en daarom is het beste om gewoon af te wachten totdat ze uiteindelijk vanzelf weer weggaan. Gerelateerde aandoening is spruw.