Of je nu jong of oud bent, havermout is geliefd bij iedereen. En dat is ook heel logisch! Want pap is niet alleen ontzettend lekker, maar ook nog eens ontzettend gezond! Pap is ook een van de gezondste ontbijtgerechten die je ’s ochtends kunt eten. In de blogpost van vandaag zullen we je vertellen waarom pap wordt behandeld als een “local superfood” en hoe je het kunt gebruiken om gezond af te vallen en waarom pap ook het beste ontbijt is om af te vallen.
Haver als superfood?
Superfood is eigenlijk een woord dat de laatste jaren misschien iets te veel is gebruikt. Je denkt dus niet direct aan haver – meer aan chiazaden en gojibessen. Maar dat is grotendeels een misvatting. Je hoeft niet per se “exotisch” te worden voor echt superfood! Het heeft lang geduurd voordat haver werd erkend voor wat het is. Ook al is de geschiedenis van haver heel, heel lang. Het potentieel ervan werd al in de beginjaren gezien. Dit is hoe de dokter Maximilian Bircher-Benner Birchermues uitvond, nu bekend als Bircher Muesli. Bircher Benner ontwierp de Bircher Muesli als dieetmaaltijd gemaakt van havervlokken.
Blijkbaar wist hij al op jonge leeftijd van de gezondheidsvoordelen van het graan. Maar het duurde even voordat haver de sprong naar de mainstream maakte. Een gezond ontbijt zonder haver is tegenwoordig bijna ondenkbaar geworden – de vlok is nu een integraal onderdeel van elk netjes ontbijtplankje. Vanwege de regionale en gezondheidsvoordelen is pap tegenwoordig echt onmisbaar geworden. Maar wat zijn de voordelen van het eten van havermout als ontbijt?
Waarom is pap precies zo gezond?
Haver is misschien wel een van de gezondste ontbijtproducten die er zijn. Dankzij het zeer behoedzame productieproces blijven in haver bijna alle voedingsstoffen behouden. Ze zijn dus niet voor niets een gezonde basis voor muesli, pap, pap en andere gerechten zoals mueslirepen of overnight oats. Haver of pap zijn bijzonder geschikt als ontbijt. Bovendien zijn havervlokken grotendeels glutenvrij en veganistisch en worden ze gekenmerkt door hun eenvoudige en veelzijdige bereiding, waardoor havervlokken een ideaal onderdeel zijn van verschillende voedingsplannen en diëten – ook voor mensen met allergieën. Pap of pap is een echte opkikker, vooral bij het ontbijt. Havermout is goed voor maag en darmen, verlaagt de bloedsuikerspiegel en helpt het cholesterol te verlagen.
Daarnaast kenmerkt haver zich door veel vitamines (B1, B2, B6, vitamine K en E) en een hoge voedingswaarde. Dit is precies waarom men zegt dat haver een echte superfood is! Afvallen met haver – zo werkt het! Zoals je kunt zien, staat het feit dat het graan gezond is onbetwist – maar kan haver je ook helpen om af te vallen? Het hangt er altijd van af hoe je het dieet benadert. Als u bepaalde basisregels niet volgt, kan het niet alleen moeilijk zijn om af te vallen, maar ook leiden tot tekorten aan voedingsstoffen.
Maar zo is het met elk dieet – een vaste set regels zal je helpen om gemakkelijker door de dieetjungle te gaan. De eerste stap in gezond gewichtsverlies zou moeten zijn om uw caloriebehoeften nader te bekijken.
Kortom, haver is geweldig voedsel als je een paar kilo wilt afvallen. Dit komt vooral door het feit dat havermout door het hoge vezelgehalte langdurig extreem vullend is. Zo voorkom je effectief hongergevoel en grijp je minder vaak in de snackbox. Daarnaast bevat haver relatief veel eiwit, waarvan bekend is dat het de spieropbouw bevordert als je naast het veranderen van je voedingspatroon ook sport om het afvallen verder te ondersteunen. Het idee van het havermoutdieet is als volgt: je moet de hele dag door 250 gram havermout eten. Deze zijn naar wens te combineren – het is alleen van belang dat het totaal aantal calorieën van 1000 tot 1300 kcal per dag niet wordt overschreden.
Deze hoeveelheid calorieën is echter over het algemeen erg klein en zou alleen zo moeten blijven tijdens de duur van uw dieet. Zoals bij elk dieet, raden we u principieel aan om een specialist te raadplegen om over het plan te praten. Ook als het havermoutdieet over het algemeen niet gevaarlijk is, is het belangrijk dat u eerst met een deskundige praat die u kan informeren over mogelijke risico’s en u op weg kan helpen.