Wat is de levensduur van een wasmachine?

Wasmachines behoren tot de technische ontwikkelingen die het dagelijks leven van mensen veel gemakkelijker kunnen maken. Reden genoeg om hun eigendommen goed te bekijken alvorens tot aankoop over te gaan. Dit omvat ook de levensduur van een wasmachine, want als het apparaat uitvalt, kan het het dagelijks leven in het huishouden verpesten. Het is daarom belangrijk om te weten wat je kunt verwachten bij het kiezen van een wasmachine. Waar hangt de levensduur van een wasmachine van af?

Zoals elk apparaat hangt de levensduur van een wasmachine vooral af van de behandeling ervan. Als de wasmachine heel vaak wordt gebruikt en bijna de klok rond werkt, zul je zeker sneller tekenen van slijtage opmerken dan wanneer hij niet zo vaak wordt gebruikt. Als men er echter van uitgaat dat de bedrijfstijd binnen het normale kader zal plaatsvinden, is het belangrijkste zeker dat de machine correct is aangesloten, stevig staat en zeer zorgvuldig wordt behandeld, d.w.z. verzorgd.

Uiteraard is ook het type water bepalend. Zeer hard water is natuurlijk schadelijk voor de wasmachine, dus u moet zogenaamde waterontharders aan het wasprogramma toevoegen als het water erg hard is. De machine moet minimaal één keer per jaar worden gecontroleerd en zo nodig worden ontkalkt. Soms loont het ook om losse onderdelen te vervangen, omdat deze veel goedkoper zijn dan direct een nieuwe wasmachine kopen. Met een beetje kennis hoef je niet eens een monteur te bellen.

Welke wasmachine heeft een lange levensduur?

Je kunt deze vraag natuurlijk niet opsplitsen in het betreffende wasmachinemodel. Zelfs bij het beste model kunnen er verschillen zijn door de frequentie en intensiteit van het gebruik. Uitschieters in de productie komen ook steeds weer voor en dat kan elke koper treffen, ondanks de standaard kwaliteitscontrole. Experts en de meeste klanten op internet zijn het erover eens: wasmachines van Miele overtuigen door hun duurzaamheid. Als we het echter over merken hebben, zijn de experts en de meeste klanten het erover eens: Miele-wasmachines maken niet alleen indruk met hun vele speciale kenmerken, maar ook met hun lange levensduur. Sommige internetgebruikers spreken zelfs van een levensduur van ruim 20 jaar. Of dit ook geldt voor de modellen van vandaag valt nog te bezien.

Wat is de levensverwachting van welk merk wasmachine?

De eerste steen voor de levensduur van je eigen wasmachine kan al gelegd worden op het moment van aankoop. Want niet elke wasmachine is gemaakt om lang mee te gaan. Sommige machines geven al vroeg de geest. Het is echter belangrijk om te weten dat de levensduur van wasmachines niet per se gemeten kan worden in jaren, maar eerder in wasbeurten. Bij het specificeren van de levensverwachting wordt vaak ook aangegeven hoeveel wasbeurten per week of per jaar er worden verwacht. In principe wordt uitgegaan van twee tot drie wasbeurten per week.

Overigens is een goedkope wasmachine per definitie niet slechter dan een dure, het ligt aan meerdere factoren.