Tuinmeubels onderhouden

De lente klopt steeds luider op onze deuren en de gezellige uurtjes in de tuin worden steeds waarschijnlijker. Ten slotte hebben we u geïnformeerd of u balkonmeubilair moet kopen of zelf moet maken, is een alternatief. Nu is het tijd om na te denken over het voorbereiden van onze tuinmeubelen. Waarom? We willen tenslotte allemaal lang plezier hebben van onze ontspanningshulpmiddelen. In het volgende blogartikel vatten we samen waar je bij de verschillende materialen op moet letten.

Tuinmeubelonderhoud voor hout en gietijzer

Toegegeven, hout en gietijzer hebben ook het meeste onderhoud nodig van alle materialen. Maar dat deert u niet, want ze zien er tenslotte heel goed uit. Als het om onderhoud gaat, komt er veel meer bij kijken dan normaal.Hardhout zoals exotisch teak of lokale robinia zijn de meest duurzame materialen voor houten meubelen. Toch moet u ongeveer drie keer per jaar de tijd nemen om er een beetje aandacht aan te besteden. Ideaal aan het begin en einde van het seizoen en een keer er middenin. Gebruik dus nu de laatste aangename dagen om dit aan te pakken.

Verzorging van de houten meubels

Ter bescherming van uw pergola kunt u uw meubels een oliebehandeling geven voordat u ze opbergt. U kunt ofwel speciale oliën gebruiken voor de betreffende houtsoort of terugvallen op natuurlijke producten. Het grove vuil verwijder je met een handborstel en veegt het vervolgens schoon met een sopje. Veeg vervolgens droog. Wanneer uw houten meubelen schoon en droog zijn kunt u beginnen met de oliebehandeling. Maar alleen als het hout niet grijs is geworden! De grijze patina op uw hout wordt veroorzaakt door het weer en tast meestal alleen de toplagen aan. Met een fijn schuurpapier kun je dit verwijderen totdat de natuurlijke houtnerf weer te zien is. Na het schuren komt het schoonmaken weer. Voor hardnekkige vlekken kunt u ook een borstel gebruiken en in de richting van de nerf schrobben. Daarna schoonmaken, drogen en weer invetten, klaar.

Zorg voor gietijzeren meubelen – kans op roest!

Omdat gietijzer geen edelmetaal is, heeft het de neiging te roesten. Dit betekent dat uw zorg primair gericht is op het voorkomen of verwijderen van roestvlekken. Deze kunt u plaatselijk verwijderen met behulp van grof schuurpapier (korrel 80) of een staalborstel. Een bijna meditatieve taak die je helpt om wat meer te ontspannen op je terras. Ook uw gietijzeren meubelen worden graag behandeld met een handborstel en water met afwasmiddel.

Tuinmeubelonderhoud voor aluminium of kunststof

Aluminium is niet alleen een visueel hoogtepunt, het is ook milieutechnisch niet te versmaden. Je neemt hem gemakkelijk mee op je balkon, vraagt ​​weinig onderhoud en ziet er altijd chic uit. Toch kan een beetje onderhoud geen kwaad, het grofste vuil verwijder je met een handborstel. Daarna kunt u uw aluminium meubel goed afvegen met een zachte spons en een loog van water en wrongelzeep en vervolgens afdrogen. U wilt immers komend voorjaar geen watervlekken meer op uw meubelen zien. Kleine krasjes kunt u wellicht verhelpen met verfspray. U kunt bijzonder lang genieten van uw aluminium meubelen als u bij de aankoop goed let op de kwaliteit van de verbindingen tussen de afzonderlijke onderdelen. Slechte klinknagels of schroefverbindingen maken het materiaal broos en verkorten de levensduur aanzienlijk.

Te vinden in elke tuin – kunststof meubelen

Geen twijfel mogelijk, ieder van ons heeft wel eens plastic tuinmeubelen gehad. Want een goedkope tuinset als deze gaat bijna niet kapot. Maar ook hier kun je een zorgzame hand pakken. Na een grove reiniging kun je het verwijderen van donkere vlekken aanpakken. Dit doe je het beste door bakpoeder en water te gebruiken, die je samen op de oppervlakken aanbrengt en laat inwerken. Het mengsel wast het vuil uit de kleinste scheurtjes en verheldert donkere vlekken.