Wat is een wasdroger?

Het apparaat is in de eerste stap geschikt om als wasmachine te gebruiken; de bediening werkt zoals je van een conventionele wasmachine gewend bent. Na het wassen en de laatste centrifugegang is het type en de capaciteit van de was-droogcombinatie van belang. Bij sommige apparaten is de wastrommel zo groot dat het droogproces direct daarna begint. Afhankelijk van het model kunt u dit direct aan het begin programmeren of u kunt de start van het droogproces selecteren op de programmaschakelaar of het display. Andere was-droogcombinaties zijn ontworpen voor een kleinere lading bij het drogen. Dit betekent dat je een deel van het vochtige wasgoed moet verwijderen en beide washelften apart, de een na de ander, moet drogen. Vergeleken met het vervelende ophangen van de was en het tijdrovende wachten, is er toch een aanzienlijke besparing in werk en tijd.

Condensdroger en warmtepompdroger: wat is het verschil?

Beide varianten werken met waterkoeling zodat de was naar wens wordt gedroogd. De condensdroger verbruikt relatief veel water en ook moet u na elk droogproces de bak voor het condenswater legen. De warmtepompdroger is een doorontwikkeling die minder koelwater verbruikt. Het is niet nodig om de opvangbak te legen. Moderne was-droogcombinaties zijn bijna allemaal uitgerust met de nieuwe technologie. De derde variant, de zogenaamde luchtafvoerdroger, is niet geschikt als wasdroogcombinatie. In de praktijk betekent dit dat je alleen een statief en een stroomaansluiting en een wateraansluiting nodig hebt om het apparaat in gebruik te nemen. Omdat een was-droogcombinatie geen afvoerluchtslang heeft, is er geen doorgang naar buiten nodig. Toch is het zinvol als je de ruimte waarin de was-droogcombinatie staat goed kan ventileren.

Tips voor het kopen en gebruiken van een wasdroger

Zorg ervoor dat de was-droogcombinatie de programmafuncties heeft die je regelmatig nodig hebt. Bij de wasprogramma’s kan dit bijvoorbeeld een extra wol- of koudwasprogramma zijn. Een timer is ook handig. Het apparaat moet een hoge centrifugesnelheid hebben. Kies bij de droogprogramma’s in ieder geval tussen strijkvochtig en kastdroog. Hoogwaardige en navenant dure apparaten zijn uitgerust met sensoren die de vochtigheidsgraad in de was meten. Met goedkopere apparaten regel je het proces in de loop van de tijd – probeer hoe lang welk type wasgoed nodig heeft om te drogen, het kan heel anders zijn. Je krijgt kreukvrij droog wasgoed als de machine niet te vol zit tijdens het droogproces. Het is beter om de lading te verkleinen dan je zorgen te maken over gekreukt wasgoed. Met speciale droogballen van siliconen, die je in de trommel doet, maak je de was ook tijdens het drogen los. Het apparaat moet ook een afkoelfase hebben waarin het wasgoed in beweging wordt gehouden. Dit voorkomt ook met succes kreuken. Na het wassen en drogen dient u regelmatig het pluizenfilter en de rubberen afdichtingen te reinigen, zodat de was-droogcombinatie blijft functioneren.

Heeft een was-droogcombinatie zin?

De aanschaf van een was-droogcombinatie is altijd de moeite waard als u waarde hecht aan goed verzorgde was en de was niet in het appartement of op het balkon wilt of kan drogen. Het apparaat neemt slechts één ruimte in beslag zoals een moderne wasmachine. Hij is stil en wast en droogt betrouwbaar. Let bij het kopen op de efficiëntieklasse, dan zit u aan de veilige kant als het gaat om water- en energiebesparing!

Kijk dus, als je een wasdroger kopen wilt, naar wat het beste is voor jou situatie en gezin.