Welk warmwaterapparaat moet het zijn?

Er zijn verschillende redenen waarom een ​​kraan niet is aangesloten op de centrale warmwatervoorziening. Als er toch warm water nodig is, rijst de vraag: elektrische boiler of doorstromer? Wij helpen u bij het kiezen van uw nieuwe warmwaterapparaat. Bij elektrische doorstroomverwarmers en elektrische boilers wordt het warme water decentraal opgewekt, dus direct bij de wastafel of het aanrecht. Dit bespaart energie omdat lijnverliezen zo laag mogelijk worden gehouden. Het is echter belangrijk om het juiste apparaat voor uw behoeften te vinden. Op de ene plek is meer warm water nodig en op de andere plek minder. Daarnaast heeft het soms meer en soms minder zin om energie te gebruiken om warm water te leveren. Het is daarom belangrijk om precies te weten wat uw warmwaterbehoefte is voordat u tot aanschaf overgaat.

Verschil tussen boiler en doorstroomverwarmer

In het gewone spraakgebruik wordt onder een boiler een warmwaterboiler verstaan, en een elektrische boiler is dus een elektrisch bediende warmwaterboiler. In zo’n apparaat wordt een bepaalde hoeveelheid warm water op de gewenste temperatuur gehouden – of je het nu nodig hebt of niet. Gebruik daarom alleen een boiler waar u echt vaak warm water tapt. Zelfs met een kleine opslagtank van vijf liter liggen de provisiekosten rond de 20 euro per jaar. Doorstroomverwarmers werken anders. Je hebt geen voorraadvat en genereert alleen warm water als je de kraan bedient. Dit bespaart energie omdat er geen warm water hoeft te worden voorzien. Het duurt langer voordat het warme water beschikbaar is. En hoe langer, hoe lager de capaciteit van de doorstroomverwarmer wordt gekozen. Als je vaak grote hoeveelheden warm water nodig hebt, kies dan een zo krachtig mogelijk apparaat.

De verschillen op een rij

Elektrische boiler

  • warm water op voorraad
  • Voorziening benodigde energie
  • Direct warm water

Doorstroomverwarmer

  • warm water indien nodig
  • geen inzetkosten
  • duurt langer voordat warm water stroomt

Kleine apparaten voor kleine behoeften

Voor een lagere behoefte aan warm water zijn er kleine doorstroomverwarmers en kleine opslagtanks beschikbaar. Ze zijn elk geschikt voor één kraan. Vaak zijn dit zogenaamde onderbouwapparaten die onopvallend hun werk doen onder het aanrecht of de fontein in het gastentoilet. Veel van de kleine warmwatertoestellen zijn zeer eenvoudig te installeren, u heeft alleen een stopcontact nodig en, als de constructie open is, een lagedrukarmatuur. Mini-doorstroomverwarmers zijn eerder ongeschikt voor de spoelbak, omdat daar meer warm water nodig is dan de apparaten kunnen leveren. Kleine elektrische boilers met een inhoud van vijf of tien liter zijn hier het betere alternatief. Indien nodig leveren ze ook heter water dan kleine doorstroomverwarmers. Ideaal voor het afwassen. Een alternatief zijn kokendwaterapparaten, die met een druk op de knop tot vijf liter kokend water produceren.